14 vragen aan de Belgische Buteyko therapeute Helga Willems

Helga Willems is een zeer ervaren Buteyko therapeute uit België. Ze is in 2010 door de Buteyko Academie opgeleid.

Ik heb haar onlangs geïnterviewd (iets dat ik de komende tijd met meer van onze therapeuten ga doen). Als therapeuten werken we vaak maanden met onze cursisten, en dan is het leuk dat je ook iets van ons weet   ).

Ik woon in Leuven (België), dat is ongeveer 25km ten oosten van Brussel.

Getrouwd met Alex en ik ben mama van 2 (puberende) jongens. Jonathan is 16 en Matisse is 13 jaar oud. Voor het moment is ‘mama-zijn’ een uitdaging.

Echt veel tijd voor hobby’s heb ik niet, maar ik tennis elke week en ga heel regelmatig wandelen. Voor Corona deed ik nog bodystyling.  Dat moet ik dringend terug oppikken.

Tijdens de lockdown heb ik ontdekt dat ik af en toe een goede Netflix serie ook wel lust. (Casa de papel, monarca, narcos, the queeen’s gambit, bridgerton, vivir sin permisso, bonus familje, …)

We proberen elk jaar een ander soort vakantie in te plannen, ook wel in functie van de interesses van onze kinderen. Zo zijn we vorig jaar 10 dagen naar Berlijn geweest, dat was een fijne mengeling van cultuur en geschiedenis, street art en skaten. Het jaar daarvoor zijn we vrienden gaan bezoeken in Zwitserland en Italië, gecombineerd met een paar dagen een bed & breakfast aan het Garda Meer.

Favoriete muziek: ik hoor veel genres graag en heb niet een uitgesproken voorkeur voor het één of ander. Soms pop of rock, maar latin, bossa nova, franse chansons en klassiek weet ik ook erg te waarderen.

Favoriete film: ik was compleet ontroerd en van de kaart bij ‘Lion’, een ongelofelijk mooie en ontroerende film over een 5 jarig jongetje in India. De hele film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De moeite om te kijken. ‘Whiplash’ heb ik heel recent gezien, over hoeveel passie iemand kan hebben voor een hobby, hoever je je hierin kan verliezen en over hoe je bepaalde interpretaties kan geven aan de input van andere toppers in het vak. (het kan je kraken of maken–principe).

In een ver verleden heb ik talen gestudeerd, Frans en Spaans. Nadien ben ik in de HR terecht gekomen. Ik hou van de vele verschillende domeinen in dit vak. Je moet goed op de hoogte zijn van de meest recente wetgeving, het is ook zorgen dat de werknemers in orde zijn wat betreft hun maandelijkse verloning, maar evengoed komt de mens aan bod, gesprekken over stress (en ademhaling!!), workload, burnout en andere gevoeligheden…

Eigenlijk is dat een lang verhaal. Ik heb heel mijn leven hooikoorts-klachten gehad die zich op een bepaald moment vertaald hebben in astma. Mijn vorm van astma was hoesten, maar tegelijkertijd was ik erg vermoeid, sliep ik slecht en was ik zeer angstig. Mijn vroegere baas op mijn werk, zei me eens dat ik Buteyko moest doen, toen hij me hoorde hoesten. Ik heb die term dan eens gegoogled en er wat over gelezen. Dit was in 2009, er was nog niet zoveel over te vinden, het was Russisch en ik vond het toch maar allemaal een beetje raar!  Dus ik heb er toen niets verder mee gedaan.

Ongeveer een jaar later, was ik heel regelmatig ziek, ik had mezelf een longontsteking gehoest, mijn ribben gekneusd van het hoesten…en ik had voortdurend adem te kort. Diezelfde baas is toen voor me komen staan en zei: kijk eens hoe ik eruit zie, ik heb geen spieren meer, mijn huid is flinterdun, en ik heb nooit veel fut om gewoon nog maar te praten… dat is het effect van meer dan 10 jaar astmamedicatie. Jij moét die Buteyko methode proberen Helga!! En dié boodschap was wel binnengedrongen! Ik heb een dvd’tje besteld in Australië en ben zo beginnen oefenen. Omdat ik op een 3 tal weken tijd ontzettend veel beter was en meer energie had, heb ik gezocht naar een opleiding, ik had immers heel veel vragen over van alles en nog wat.

Uiteindelijk kwam ik terecht bij de opleiding tot therapeut bij Dick en heb me onmiddellijk ingeschreven. Ik wilde er gewoon alles over weten. Tot op vandaag heeft dit mijn hele leven ten goede veranderd! Ik ben Dick en de Buteyko methode eeuwig dankbaar!

Ik slaap een stuk beter en voel me ’s morgens meestal uitgerust. Dus overdag heb ik ook veel meer energie dan vroeger. Mijn astma en hooikoorts is helemaal weg, al meer dan 10 jaar nu. Ondertussen heb ik er ook mijn beroep van kunnen maken en verkondig ik het belang van gezond ademen overal waar ik kan.

Ik heb de opleiding in 2010 gedaan bij Dick en in 2011 ben ik officieel met mijn eigen praktijk Buteyko Belgium gestart. Dus nu precies 10 jaar geleden.

Ik werk voornamelijk thuis. We hebben hier een praktijkruimte voorzien, waar ik mensen individueel kan zien, of kleinere groepjes tot maximum 6 personen.

Ik ben niet opgeleid in een andere therapie. Ademhaling is echt mijn ding.

Ik heb wél bijscholingen gevolgd in de yoga (pranayama), breatheology, zang- en spreektechnieken en mindful walk. En heb ook de opleiding tot Oxygen Advantage instructeur gevolgd. Soms begeleid ik sporters die op een hoog niveau trainen. Ik verwijs mijn cursisten soms ook naar hartcoherentie of EFT, afhankelijk wat ze nodig hebben.

Ik doe beiden, maar groepen vind ik leuker. Er is altijd een fijne sfeer tussen de cursisten en in groep leer je van elkaar. In België vind ik het wel vaak moeilijk om voldoende mensen tot een groep bij elkaar te krijgen. Ik heb de indruk dat dit in Nederland beter werkt.

Werken als Buteyko therapeut of ademcoach is zeker niet alledaags. Als je tegen mensen zegt dat je ‘ademcoach’ bent, willen ze er vaak meer over weten. De interesse is dan onmiddellijk gewekt.

Het beroep op zich geeft me ontzettend veel voldoening, en daarom doe ik dit nog steeds met zoveel passie. Je ziet mensen zwak of ziek of heel gestrest binnenkomen en je weet dat ze na x aantal weken een heel stuk beter zullen zijn.

De Buteyko Methode is zo eenvoudig, wie niet oefent, heeft ook geen resultaat.

Ik vond het boek Breath van James Nestor echt een topper.  Aangenaam om te lezen en vol met wetenschappelijk onderzoek.


     www.buteykotherapeuten.nl/helga-willems


Over de schrijver
Reactie plaatsen