Steeds meer hooikoorts

Hooikoorts betekent dat het immuunsysteem overactief is. Je lichaam ziet pollen van bepaalde planten als gevaarlijke indringers, en reageert heftig wanneer je met deze pollen in aanraking komt. 

Een schatting is dat 20% van de Nederlandse bevolking er last van heeft.

Steeds meer hooikoorts

Ik werk nu meer dan 20 jaar als Buteyko therapeut. De laatste jaren kreeg ik door mijn gesprekken met cursisten met hooikoorts de indruk dat ze steeds langere periodes van het jaar last hebben. En die indruk wordt nu wetenschappelijk onderbouwd (altijd leuk wanneer dat gebeurt). De New Scientist publiceerde een artikel met als titel: Klimaatverandering maakt hooikoorts erger. Met in de inleiding:

Het hooikoortsseizoen begint steeds vroeger en duurt steeds langer. Dat komt doordat de temperatuurstijging en groeiende koolstofdioxideconcentraties beïnvloeden wanneer bomen en grassen hun stuifmeel loslaten.

Het gevolg is dat hooikoorts tegenwoordig bijna het hele jaar onder ons is. Er zijn nog maar een paar maanden veilig. Zoals deze Pollenkalender laat zien.

Pollenkalender Hooikoorts

Onze verklaring voor hooikoorts

Histamine speelt een rol bij een immuunreactie van je lichaam. Wanneer een allergeen het lichaam binnendringt, zorgt histamine ervoor dat de immuunreactie op gang komt. Het zorgt ervoor dat het 'immuun-leger’ (o.a. witte bloedcellen) geactiveerd wordt, zodat het kan afrekenen met ‘ongewenste bezoekers’ zoals ziektekiemen.

Hooikoorts en te veel ademen hebben veel met elkaar te maken. Laat me dat uitleggen.

Kijk je naar ademen, dan zie je dat de zuurstof (O2) die je inademt door de cellen gebruikt worden om energie te maken. Daarbij wordt ook koolzuurgas (CO2) geproduceerd, dat je uitademt. 

Wanneer je te veel ademt, daalt de hoeveelheid koolzuurgas in het bloed. Het gevolg is dat de hoeveelheid histamine in het bloed stijgt.

 Het is net een wipwap.

Hooikoorts koolzuurgas en histamine

Wanneer de hoeveelheid histamine in het bloed sterk stijgt, kan het immuunsysteem in de war raken. Er is zoveel histamine in het bloed, dat je immuunsysteem op van alles en nog wat kan beginnen te reageren. Ook op prikkels (zoals pollen en kattenharen) die in wezen onschuldig zijn.

Wat kan Buteyko betekenen bij hooikoorts?

Veel.

Ik moet nog wel eens denken aan Willem. Hij was greenkeeper op een golfbaan. Dus hij was veel aan het rondrijden op een zitmaaier, om het gras kort en bespeelbaar te houden. Hij kwam bij me omdat hij steeds meer last kreeg van hooikoorts, en hij zelfs met de gedachte speelde een andere baan te zoeken. 

Hooikoorts en grasmaaien

Binnen 3 maanden (waarschuwing: het duurt enige tijd voor je ademhaling rustig genoeg is, zodat je immuunsysteem tot rust komt) was zijn hooikoorts helemaal weggetrokken.

En zo heb ik vele cursisten met hooikoorts deze ziekte zien overwinnen. 


Bronnen

New Scientist: Klimaatverandering maakt hooikoorts erger
www.newscientist.nl/limaatverandering-maakt-hooikoorts-erger

Pollenkalender
www.meteo-julianadorp.nl/Pollenkalender

Over de schrijver
Reactie plaatsen