14 vragen aan BTN therapeut Jan-Willem Ackerman

Jan-Willem Ackerman heeft in 2020 de opleiding gedaan bij de Buteyko Academie. Hij is zeer actief, en ondertussen ook toegetreden tot het bestuur van de BTN. Ik heb hem onlangs geïnterviewd.

Waar woon je?

Ik woon in Apeldoorn. 

Hoe ziet je gezin eruit?

Vrouw en stiefzoon: Eugenie en Floris.

Wat zijn je hobby’s?

Luchtvaart, documentaires over WO2 bekijken, bezoek aan WO2 locaties en kaas maken.

Waar en hoe breng je de zomervakantie door?

In Oostenrijk in ons eigen onderkomen daar. Daar genieten wij van wandelvakanties en wintersport. Het is een onderkomen waar wij het gehele jaar terecht kunnen. Een vaste plek.

Wat is je favoriete muziek, en wat je favoriete film?

Favoriete muziek: jaren 80, Spandau Ballet, Frankie goes to Hollywood, Simpleminds, Dire Straits, en favoriet is de Italiaanse zanger Zucchero Fornaciari.

Favoriete film: films of series o.b.v. waar gebeurde verhalen. Maar mijn absolute hits zijn de series The Godfather en Band of Brothers (serie o.b.v. waar gebeurd verhaal in WO2).

Wat is je professionele achtergrond?

Sinds het jaar 2000 ben ik actief in verschillende managementverantwoordelijkheden bij diverse bedrijven. Zowel in loondienst al op interim-basis. Op dit moment heb ik een hele mooie leidinggevende verantwoordelijkheid bij Randstad als Senior Operationeel manager bij het onderdeel technische beroepen.

Hoe ben je met Buteyko in aanraking gekomen?

Sinds 2011 heb ik op en af epilepsieaanvallen gehad. Als kind heb ik die niet gehad. Het openbaarde zich ineens. Het leek een tijdje goed te gaan totdat vanaf begin 2019 de aanvallen in frequentie toenamen. Door de neuroloog ben ik doorverwezen naar het SEIN in Zwolle voor een 48 uurs observatie intern daar. In het weekend voordat ik zou worden opgenomen heb ik op een zondag 9 aanvallen gehad. Ik ben naar het ziekenhuis gebracht. 

Daarna kwam ik bij het SEIN terecht voor de observatie en daar nog eens 4 aanvallen. De diagnose was inderdaad Epilepsie en ik kreeg medicatie hiervoor.

De week na de aanvallen was ik de wereld voor mijn gevoel kwijt. Ik wist namen niet meer en hoe verder?.

Er speelde tevens nog wat anders mee en dat was slaapapneu en hevig snurken. Ook hiervoor was ik onder behandeling. De CPAP was al aangemeten en weldra kon ik hier gebruik van gaan maken. Alles bij elkaar een situatie die niet zo verder kon blijven voortbestaan. Er moest wat gebeuren aangezien ik het contact met mijzelf volledig kwijt was. Maar wat te doen? 

Ik heb in Zutphen op de Vrije School gezeten en daar hadden wij Euritmie. Die lessen waren voor mij rustpunten in de week. Euritmietherapie is een bewegingstherapie. In die beweging laat een mens zien hoe zijn verbinding met zijn lichaam is en in welke mate hij er sturing aan kan geven.

Ik ben op zoek gegaan naar een therapeut en kwam bij Johannes Treuren terecht in Zutphen.

Johannes heeft mij tijdens de kennismaking geobserveerd en stelde vragen over mijn ademhaling. Het woord chronische hyperventilatie kwam voorbij. De wijze van ademhalen. Niet door de neus maar door de mond. Etc. De naam Buteyko viel en dat was mijn eerste kennismaking met de naam.

Johannes gaf mij huiswerk mee in de vorm van ademhalingsoefeningen die ik 3 x per dag ben gaan toepassen. Het resultaat was verbluffend. Binnen een maand was er geen sprake meer van slaapapneu en snurken. De ademhaling werd rustiger en ik voelde dat er meer balans kwam in mijn lichaam. De oefeningen heb ik trouw toegepast. Naast maatregelen die ikzelf heb genomen als stoppen met alcohol en interim werk heeft de Buteyko methode mij heel veel gebracht.

De Buteyko methode heeft mij zo geïnspireerd dat ik zelf de opleiding wilde gaan doen. Zo ben ik bij Dick terecht gekomen en ben de opleiding gaan doen.

Hoe lang ben je al Buteyko Therapeut?

2 jaar.

Heb je praktijk aan huis, of werk je ergens anders?

Een ruimte thuis of bij mensen op locatie.

Combineer je Buteyko met andere therapieën?

Nee nog niet.

Geef je vooral groepscursussen, of werk je meer met individuele cursisten?

Voor nu nog individuele begeleiding.

Wat vind je leuk aan je werk als Buteyko therapeut, en waarom?

Ik kan als therapeut echt wat betekenen voor mensen. Als ik praat over zingeving in wat ik doe dat is deze therapie een methode die de kwaliteit van leven voor mensen een behoorlijke impuls kan geven.

Ik heb een aantal mensen begeleid. Mij eerste ervaring als therapeut was iemand met astma. Door de oefeningen is zijn kwaliteit van leven met sprongen vooruit gegaan en is het gebruik van Ventolin zeer sterk gereduceerd.

Welk boek zou je ons aanraden te lezen?

Hyperventilatie ontkracht. van Chris Lenaerts.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen