Ziektes

Ademen is essentieel voor leven.


Correct ademen is een gezond evenwicht vinden tussen voldoende zuurstof het lichaam inbrengen, en voldoende (maar niet te veel) koolzuurgas afvoeren.


null


Veel mensen ademen tegenwoordig verkeerd: ze ademen te veel (wat chronische hyperventilatie genoemd wordt). Ze verliezen zo te veel koolzuurgas (CO2)


In de loop van de tijd is er een lange lijst ontstaan van op het eerste gezicht ongerelateerde klachten die in verband gebracht worden met chronische hyperventilatie.

Buteyko's lijst van ziektes

Konstantin Buteyko heeft met zijn onderzoek hierop verder gebouwd, en heeft, in de loop van zijn leven, een lijst opgesteld met ongeveer 150 ziektes waarvan hij denkt dat er een sterk verband is met een verkeerde ademhaling. 


Een samenvatting van zijn lijst van ziektes vind je hier


Het is een uitgebreide lijst, met daarop ook ziektes waarmee we als BTN therapeuten (a) zelden of nooit werken (zoals AIDS), (b) waarvan we nog steeds vinden dat het erg onduidelijk is wat iemand mag verwachten (Zoals MS).

Onze ervaringen

De BTN promoot daarom de Buteyko Methode alleen bij ziektes waarvan we vol vertrouwen kunnen zeggen dat we in de praktijk goede tot erg goede resultaten zien. 


Die ziektes zijn:


Allergie

Angina pectoris

Angstaanvallen

Astma

Bronchitis

Chronisch verstopte neus

Chronische vermoeidheid

Duizeligheid

Eczeem

Hoesten

Hoge bloeddruk

Hooikoorts

Longemfyseem

Migraine

ME

Neuspoliepen

Onregelmatige hartslag

Paniekaanvallen

Slaapstoornissen

Slaapapneu

Sinusitis

Spierkrampen

Stress

Vage hyperventilatieklachten (duizeligheid, slechte concentratie, vermoeidheid, etc)