Frequently Asked Questions

Ik vermoed dat ik verkeerd adem. Maar hoe kom ik dat echt te weten?

Verkeerd ademen is bijna altijd chronische hyperventilatie. 


Er zijn verschillende manieren om chronische hyperventilatie vast te stellen. Je kan je bloed laten prikken om te bepalen hoeveel CO2 er in je bloed zit. Daarnaast kan je in het ziekenhuis met een zogenaamde hyperventilatie-provocatie test meedoen. En tenslotte is er een vragenlijst ontwikkeld (de Nijmegen questionnaire) waarmee een poging gedaan wordt hyperventilatie op te sporen. 


Er is volgens echter een betere test, en dat is de Controle Pauze. Je kan hem hier uitvoeren.

Ik zou graag, voordat ik met een Buteyko cursus begin, mijn situatie met een BTN therapeut bespreken. Kan dat?

Natuurlijk kan dat.


Bij elk profiel van onze therapeuten vind je een telefoonnummer en een email-adres. Je kan natuurlijk direct bellen (en soms heb je mazzel en krijg je de therapeut aan de telefoon), maar soms is het handiger eerst via de email een bel-afspraak te maken.

Ik heb Buteyko geleerd en ben erg enthousiast. Nu wil ik  graag zelf Buteyko Therapeut worden. Hoe doe ik dat?

Wil je een gedegen opleiding volgen, en daarna altijd kunnen terugvallen voor advies op ervaren Buteyko Therapeuten, dan is er maar 1 manier: de 10-daagse opleiding volgens bij de Buteyko Academie, je diploma halen, en je daarna aansluiten bij de BTN (Buteyko Therapeuten Nederland).