EFT & Buteyko

Een van de leuke dingen van Buteyko is dat je het minder snel koud hebt. Je ademt rustiger en bouwt daarmee een gezonde hoeveelheid koolzuurgas (CO2) op in je bloed. En koolzuurgas ontspant het glad spierweefsel rondom de aderen, zodat het warme bloed beter stroomt en overal kan komen.

Ik hou van kou, maar ......

Zo slaap ik in een koude slaapkamer onder een dun lakentje (altijd onbegrip in hotels. Ik haal het dekbed uit het dekbedovertrek en slaap onder het overtrek, en dan propt degene die de kamer overdag schoonmaakt het weer terug). En ik heb vorig jaar een kliko met koud water ingegraven in de tuin, en spring daar regelmatig in.

Maar ik was al twee jaar Buteyko therapeut, en er was een plek tussen mijn schouderbladen dat ik maar niet warm kreeg. Het bleef zo koud dat ik vaak achter mijn PC aan het werk was met een warmtekussen op mijn rug. 

EFT en Koude plek op de rug

Leuk plaatje hierboven, maar in werkelijkheid was het een klein pittenkussentje dat ik regelmatig in de magnetron stopte.

Eureka: EFT

Toen kwam mijn vrouw met EFT. Ze had er over gelezen, en het leek haar wel wat. EFT is de afkorting voor Emotional Freedom Techniques. Het is een methode waarbij je op bepaalde accupunctuurpunten tikt, en tegen jezelf praat. Zoiets van "ondanks dat ik hoofdpijn heb, accepteer ik mezelf volledig en totaal".  

Nu ben ik een wetenschapper van origine. Wat mij ooit in Buteyko aantrok was zijn logische, medische verklaring voor het feit dat ik astma had. Dat ging zo: "Bij de celstofwisseling maak je koolzuurgas (CO2), en dat adem je uit. Maar koolzuurgas is (net als zuurstof - O2) erg belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam. En wanneer je te veel ademt (zoals na sport, bij praten, na eten van melkproducten, etc) dan verlies je te veel koolzuurgas. En dan reageert het lichaam door de uitstroomopeningen kleiner te maken, zodat je minder koolzuurgas verliest. Dus astma is een verdedigingsmechanisme van het lichaam".  

Daar kon ik wat mee. 

Maar gaan zitten en op een tiental (naar mijn indruk vrij willekeurige) punten met twee vingers tikken, en ondertussen tegen mezelf iets zeggen over die koude plek op de rug, dat ging me wel wat ver. Maar niet geschoten is altijd mis, dus ik heb het een kwartiertje geprobeerd.

En het bizarre was: het werkte. Na dat kwartietje was die koude plek weg. En het meest bizarre was: die koude plek is nooit terug gekomen

Hoe werkt EFT?

EFT is ontwikkeld door Gary Craig. Hij heeft ook een website vol informatie:

www.emofree.com

Hoe het precies werkt, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar ik durf wel te zeggen dat er veel mogelijk is met EFT. Er is niet voor niets een hele groep mensen mee bezig. 

Ik gebruik het ook in mijn praktijk. Bijvoorbeeld wanneer ik merk dat iemand ergens tegenaan loop (vaak mentale problemen). Maar de problemen waaraan je werkt met EFT kunnen zeer divers van aard zijn. Om enkele voorbeelden te geven: hoofdpijn, vliegangst, verdriet over een scheiding, een traumatische ervaring, vermoeide spieren, een pijnlijke onderrug (en een koude plek tussen de schouderbladen).

De basis van EFT is gemakkelijk te leren. Je kan er volop mee experimenteren. Wees niet bang, probeer de techniek uit op wat je dwars zit, en ervaar of je progressie ziet. En echte fouten kan je er bijna niet mee maken. 

We hebben bij de BTN een kort document geschreven dat je kan gebruiken. Onderaan deze blog kan je het downloaden.

Soms kan het nuttig zijn de hulp van een goede EFT-therapeut in te roepen. Bijvoorbeeld, om samen te ontdekken wat er werkelijk achter bepaalde problemen zit en welke aspecten een rol spelen. Maar meestal kom je zelf een heel aardig eind.

De korte procedure

Stap 1

Bepaal voor welk probleem je EFT wilt doen. Maak je probleem zo concreet mogelijk. Bepaal op een schaal van 0 tot 10 hoe ernstig je probleem is.

Stap 2

Tik met alle vingers van een hand op het "karatepunt" van de andere hand. Het karatepunt is het punt op je hand waarmee je bij karate een plankje zou doorslaan). 

EFT Karatepunt

Daarbij zeg je drie keer de volgende zin:

“Alhoewel ik [---- “omschrijf hier je probleem in je eigen woorden” ----], accepteer ik mezelf volledig en totaal.”

Het karatepunt maakt niet uit met welke hand je tikt, en op welk karatepunt je tikt. 

Stap 3

Tik achtereenvolgens deze punten 7-8 keer snel achter elkaar, terwijl je hardop je probleem benoemd (zoals “mijn vliegangst”).

    Bovenop hoofd (gebruik alle vingers)

    Begin wenkbrauw (gebruik 2 vingers)

    Naast oog (2 vingers)

    Onder oog (2 vingers)

    Onder neus (2 vingers)

    Op kin (2 vingers)

    Op sleutelbeen (alle vingers of een vuist)

    Onder de arm (2 of alle vingers)

EFT punten

Stap 4

Kijk naar de score (0 – 10) voor je probleem, en kijk of de score naar beneden gegaan is. Herhaal Stap 3 en 4, en kijk hoe dicht bij 0 je kan komen.

Kom later die dag of week terug naar je probleem, en kijk waar je nu staat. Herhaal de hele procedure wanneer dat nodig is (soms komen andere aspecten van een probleem naar boven waar je toen niet direct aan gedacht had).

Het Document met de gehele procedure nog wat beter uitgelegd kan je hier downloaden.


Veel succes,

Dick Kuiper


Over de schrijver
Reactie plaatsen