70 jaar na Buteyko's ontdekking

Zeventig jaar geleden was Konstantin Buteyko net cum laude afgestudeerd als arts, en werkte in een ziekenhuis in Moskou.

Maar hij was ook ten dode opgeschreven.

Hij had de laatste maanden een extreem hoge bloeddruk ontwikkeld. In de 50-er jaren waren er geen medicijnen die zijn bloeddruk omlaag konden brengen. Zijn behandelende artsen voorspelden dat hij misschien niet lang meer te leven had omdat zijn nieren het langzaam zouden gaan begeven.

Hoge bloeddruk en Buteyko ontdekking

7 oktober 1952

Buteyko was natuurlijk redelijk gestrest door deze voorspelling, en was op zoek naar iets dat zijn lijden zou verlichten en zijn leven zou verlengen. Op 7 oktober 1952 was hij aan het werk in het ziekenhuis, en tijdens die dag deed hij een ontdekking die hem stap voor stap zijn gezondheid zou teruggeven. En die daarna velen zou helpen bij het overwinnen van hun ziektes.

Zijn ontdekking leidde er later toe dat hij leiding ging geven aan een groot laboratorium waar de ademhaling uitgebreid onderzocht werd. Op de foto zie je hem bezig (rode cirkel). In de blauwe cirkel één van de eerste computers in Rusland.

Voor ons is daarom 7 oktober de geboortedag van de Buteyko Methode.

Feest

Vrijdag 7 oktober 2022 was het 70 jaar geleden dat Buteyko zijn ontdekking deed.

We hebben die dag niet ongemerkt aan ons voorbij laten gaan. Dick Kuiper heeft die vrijdag 3 keer een seminar van ongeveer 45 minuten via Zoom gegeven, waarin de volgende onderwerpen behandeld werden:

  • Wat ontdekte Buteyko op 7 oktober 1952?,
  • Waarom kan je ziek worden wanneer je verkeerd ademt,
  • Hoe kan je je ademhaling verbeteren?

Tijdens het seminar hebben de deelnemers ook ervaren wat Verminderde Ademhaling is (de eerste Buteyko oefening die iedereen leert).

We hebben een opname gemaakt van 1 van de Zoomsessies. Die kan je op deze website bekijken.
Dick Kuiper
Over de schrijver
Reactie plaatsen