arrow_drop_up arrow_drop_down

De Buteyko Methode

De Buteyko Methode is een ademhalingstherapie. Onze BTN therapeuten werken met mensen die verkeerd ademen, en daardoor allerlei klachten en ziektes krijgen.

Konstantin Buteyko

De basis onder de Buteyko Methode is in de 60-er jaren gelegd door de Oekraïense arts Konstantin Buteyko. Dat was de tijd van de ruimtevaart, en dan is het handig dat  je veel van de ademhaling weet (zoals: “hoeveel zuurstof heeft een astronaut nodig”).


Buteyko heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar de ademhaling. Op de foto zie je Buteyko bezig in zijn laboratorium. In de rode cirkel Buteyko. In de blauwe cirkel zie je één van de eerste computers in Rusland.


Buteyko onderzoekt de ademhaling in zijn lab


Tijdens zijn onderzoek, ontdekte Buteyko al snel dat correct ademen betekent dat je klein en ontspannen ademt. Dus niet diep en stevig, zoals vaak gedacht wordt.


Een gezonde ademhaling, hoor en zie je niet.


Helaas ademen veel mensen anders. Door allerlei oorzaken (zoals stress) zijn ze steeds zwaarder gaan ademen. En op de langere termijn geeft dat allerlei klachten.


Had Buteyko in het westen geleefd, dan had hij misschien de Nobelprijs ontvangen. Maar nu mocht hij geen Engels lezen, en zeker niet in westerse tijdschriften publiceren. Zijn werk is daarom pas na 1989, nadat het ijzeren gordijn viel, bij ons in het westen bekend geworden.

De Buteyko Methode

 Nadat Buteyko in de 60-er jaren ontdekte dat een zware ademhaling de gezondheid ondermijnt, is hij de 40 jaren daarna bezig geweest met het ontwikkelen van een methode waarmee je de ademhaling kan verbeteren.


Het doel was de ademhaling rustiger en minder diep te maken. Toen zijn methode begin 90-er jaren naar het westen kwam, ging men het hier de “Buteyko Methode” noemen.


null


In essentie bestaat zijn methode uit een aantal ademhalingsoefeningen. De bedoeling van deze ademhalingsoefeningen is het niveau van koolzuurgas in het lichaam omhoog te brengen. Er zijn zachte en pittige oefeningen.


Daarnaast kijken we naar allerlei aspecten die de ademhaling negatief kunnen beïnvloeden, zoals stress, voeding, sport, praten en slapen.


De Buteyko Methode is nog steeds in ontwikkeling, en wordt steeds verder verfijnd, dit o.a. naar aanleiding van de ervaringen van de vele Buteyko Therapeuten in het westen.

De Buteyko cursus

Tijdens een Buteyko cursus leer je dus een aantal Buteyko-oefeningen. Sommige oefeningen zijn vrij simpel (zoals een oefening om je neus open te krijgen wanneer deze verstopt zit), terwijl het bij andere oefeningen meer tijd en aandacht kost om ze goed te leren.


Deze oefeningen vormen je gereedschap waarmee je je ademhaling stap voor stap gaat verbeteren. Niet alle oefeningen zijn voor iedereen geschikt. Je BTN therapeut zal je daarom goed begeleiden bij het kiezen van de oefeningen, en het herstelproces dat daardoor op gang komt. Een goede therapeut werkt vaak maanden met een cursist.


Het is onvermijdelijk dat je tijdens dit proces vragen krijgt. Zo kan je reinigingsreacties meemaken die niet alleen vervelend kunnen zijn, maar die de progressie ook een tijdje stil kunnen leggen. Je therapeut kan die vragen waarschijnlijk uit eigen ervaring beantwoorden, maar mocht het niet zo zijn dan kan hij of zij terugvallen op de BTN organisatie. Er zijn leden die meer dan 15 jaar ervaring hebben.


Progressie kan snel gaan (sommige mensen voelen zich na twee weken “herboren”), maar meestal is het een langzaam proces. Enig doorzettingsvermogen is daarom essentieel om tot een goed resultaat te komen.


De Buteyko Methode is in 1990 in Australië geïntroduceerd door de Russische Buteyko Therapeut Alexander Stalmatski. In Australië heeft één op de tien volwassenen (en één op de vijf kinderen) astma. Om snel bekendheid te krijgen is Stalmatski zich daarom vooral op astma gaan richtten.


Het gevolg was wel dat de Buteyko Methode in het westen vooral bekend geworden is als een “Asthma Cure”, als een methode die astma geneest. Het medisch onderzoek dat in het westen gedaan is, richt zich ook bijna uitsluitend op de Buteyko Methode bij astma. Nu zijn de resultaten van dat onderzoek prima. Men stelt steeds opnieuw vast dat dankzij Buteyko astmasymptomen en het gebruik van astmamedicijnen drastisch afnemen. En dat de ademhaling rustiger wordt.


Maar onze cursisten zien bij veel meer ziektes dan alleen astma prima resultaten. Kijk bij Ziektes voor de aandoeningen waarbij we goede resultaten zien.