Kan Buteyko mij helpen?

Dit is de vraag die ons het meest gesteld wordt. Een volkomen terechte vraag natuurlijk.  Ik ben Buteyko Therapeut sinds het jaar 2000, en zal proberen deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stap voor stap.

Hoe adem je?

De eerste vraag is natuurlijk: “Adem je verkeerd?”. Dat kan je onderzoeken door je Controle Pauze te meten.

Meten van de Controle Pauze

Zit je onder de 20 seconden, dan ademt je duidelijk erg veel, en zou mijn advies zijn om bij één van onze BTN therapeuten de Buteyko Methode te leren. Mijn ervaring is dat je daar op velerlei gebied wat aan zult hebben (zoals beter slapen, meer energie, en het wegtrekken van allerlei lichamelijke klachten). Met een CP van beneden de 20 wil je niet blijven rondlopen.

Is je CP 20 seconden of meer, dan zou ik kijken naar de symptomen die bij chronische hyperventilatie horen. Herken je jezelf in veel van die symptomen, dan raad ik je aan de stap te wagen en de Buteyko Methode te leren.

Is je CP constant boven de 40 seconden dan is je ademhaling prima, en kan je weinig van het leren van de Buteyko Methode verwachten. Maar meet je CP eens op verschillende momenten van de dag. Het kan zijn dat je soms toch erg stevig ademt, waardoor je CP opeens sterk daalt. Dan kan het toch zinvol zijn “Buteyko te leren”.  

Welke ziekte(s) heb je?

De tweede stap is kijken naar de ziekte waarvoor je de Buteyko Methode wilt gaan leren.

Welke ziekte heb je?

Er zijn ziektes waarvan we van te voren weten dat de kans bijzonder groot is dat je een sterke verbetering ziet. Daartoe behoren o.a. astma, bronchitis, hooikoorts, allergie, slaapproblemen, slaapapneu en (grote) vermoeidheid. Bij ZIEKTES heb ik een overzicht gegeven van ziektes waarmee we veel ervaring hebben.

Maar Buteyko had 150 ziektes op zijn lijst staan. Ook ziektes waarmee we maar zelden werken. Dus kijk eens op Buteyko’s lijst wanneer je ziekte niet op “onze lijst” staat.

Hoe gemotiveerd ben je?

Misschien een schok, maar wij gaan je niet beter maken. Dat moet jezelf doen. We zullen je zo goed mogelijk begeleiden, en al de vragen die je onvermijdelijk krijgt, beantwoorden. Maar het toepassen van de Buteyko Methode vraagt altijd tijd, inzet en doorzettingsvermogen. Bereid je daar op voor.

Motivatie is belangrijk bij Buteyko

Wil je een duidelijke verbetering in je ademhaling (en klachten) zien, dan is het vaak nodig dat je vier keer per dag een kwartier Buteyko-oefeningen doet. Gelukkig zijn de meeste oefeningen fijn om te doen. Je voelt je vaak heerlijk ontspannen worden – en dan is “Buteyko doen”, met het hectische leven dat velen van ons leiden, geen straf.

Maar dan nog: Buteyko vraagt discipline.

Dick Kuiper 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen