Page content

Test je ademhaling

Artsen onderzoeken maar zelden hoeveel een patiënt ademt. Men heeft het verband tussen de ademhaling en gezondheid/ziekte nog niet ontdekt.

Gelukkig heeft Buteyko een eenvoudige test ontwikkeld die een behoorlijk accuraat beeld van je ademhaling geeft.

Het heet de Controle Pauze (CP).

 

De ademhaling meten met de Controle Pauze

Uitleg

Zo doe je een Controle Pauze.

(1) Zit een paar minuten rustig en ontspannen op een stoel. Adem normaal.

(2) Volg je ademhaling in gedachten, en stop met ademen na een normale uitademing. Knijp op dat moment je neus dicht.

(3) Begin weer te ademen zodra je de eerste aandrang voelt tot ademen (dit is geen test om te kijken hoe lang je je adem in kan houden!).

(4) Het aantal seconden tussen het moment dat je de neus dichtkneep en het moment dat je weer begon te ademen, is Controle Pauze (CP).

Let op: Moet je, nadat je je neus loslaat en weer begint te ademen, dieper dan normaal ademen, dan ben je te ver gegaan.

Interpretatie

Buteyko heeft in zijn laboratorium een verband tussen hyperventilatie, het CO2-niveau in de longen, en de CP vastgesteld.

Een hoge CP betekent dat je rustig ademt en veel CO2 in de longen hebt. Een lage CP betekent een een diepe ademhaling en daardoor een laag CO2-niveau.

Een CP van minder dan 10 seconden betekent dat je erg veel ademt, en waarschijnlijk serieuze gezondheidsproblemen heeft.

Een CP van rond de 20 seconden betekent nog steeds dat je behoorlijk stevig ademt en allerlei klachten kan ontwikkelen.

Een CP van rond de 3o seconden betekent dat je nog iets te zwaar ademt.

Een CP van 45 seconden is prima.

En nu?

Schrik niet van een lage CP. Veel mensen komen een Buteyko cursus binnen met een CP van 10-15 seconden. Met behulp van de Buteyko Methode brengen ze stap voor stap hun CP omhoog.

Onze visie is dat wanneer je CP onder de 20 seconden is, we je sterk aanraden een Buteyko cursus bij ons te volgen omdat we weten dat je er op allerlei gebied profijt van zal hebben.

Is je CP 25 of meer, dan is ons advies bijvoorbeeld eens te kijken bij de symptomen die bij chronische hyperventilatie horen. Herken je veel, dan is het misschien toch een goed idee een BTN therapeut op te zoeken.