Adolf de bacterie

Ik kreeg van Ab (een cursist van me) een emailtje: 

"Dag Dick, 

Mijn vrouw hoort nogal eens over Buteyko - het door de neus ademen, etc - en zo kwam het dat zij zich een verhaal herinnerde uit haar jeugd. Ze liep naar haar boekenkast en pakte het boekje "Verhalen uit kabouterland". Dat is een van oorsprong Engelstalig boek, geschreven voor de padvinderij, dat mid-jaren 50 vertaald is in het Nederlands. Mijn vrouw had het ooit als 8 jarige padvindster gelezen. In het boek een verhaal over Adolf de bacterie". 

Verhalen uit kabouterland boek

Ab stuurde er een fotokopie bij van het verhaal over Adolf. 

Hieronder kan je het hele verhaal lezen, maar dit is het verhaal van Adolf de bacterie in een notendop. 

Adolf is een bacterie die houdt van kattenkwaad uitrichten en schade aanrichten. Hij ziet een groot hol (de mond van van het kleine meisje Lucie), schiet daar naar binnen, trommelt zo veel mogelijk van zijn bacterie-vriendjes op, en samen kijken we welke schade ze kunnen aanrichten. Het gevolg is dat Lucie vaak ziek is. De dokter vertelt Lucie dat ze zo vaak ziek is omdat ze door de mond ademt. Dus Lucie ademt voortaan alleen nog in door haar neus (en uit door haar mond). Dan komt de goede bacterie Daphne langs en die gaat door de neus naar binnen en verslaat Adolf en zijn vriendjes.

De moraal van het verhaal 

Het verhaaltje probeert bij kinderen het idee te promoten dat door de mond inademen heel slecht is voor je gezondheid. Er komen dan allemaal verkeerde bacteriën naar binnen. 

Wat absoluut klopt. Wanneer je door je mond ademt, schiet de met bacillen vervuilde lucht regelrecht je longen in. En daar kan je behoorlijk ziek van worden. Maar wanneer je door je neus inademt, filtert je neus ongeveer 95 % van de ziekteverwekkers uit de ingeademde lucht. Zo worden bacteriën gedood door lysozym dat in het slijmvlies van de neus gemaakt wordt. En virussen worden gedood door stikstofoxide (NO) dat ook in de neus volop gemaakt wordt.    

Het hele verhaal

We zijn 70 jaar verder, en ik denk dat ze met dit verhaal een heel eind op de goede weg waren. Maar het is nog niet compleet. Ik denk dat we ons steeds meer beginnen te beseffen dat door de neus uitademen ook belangrijk is. Adem je door je mond uit, dan verliest je veel vocht uit je longen en daar kunnen je longen niet goed tegen (ze beginnen vaak veel slijm te maken). En wanneer je door je mond uitademt is de kans groot dat je veel koolzuurgas (CO2) verliest, een gas dat volgens Buteyko net zo belangrijk voor je is als zuurstof (O2).

Adolf de bacterie verhaal Adem door je neus


Dick Kuiper

PS. Zoals Ab me schreef: die naam Adolf, die zie je niet veel meer.

Over de schrijver
Reactie plaatsen