Buteyko en kinderen

Ik werk nu meer dan 20 jaar met kinderen, en ik dat levert vaak prachtige succesverhalen op. Kinderen krijgen meer energie, kunnen zich beter concentreren, zitten beter in hun vel, slapen dieper en langer, zijn minder angstig, worden niet langer benauwd of verkouden, en stoppen met medicijnen. En de progressie die je bij kinderen ziet is vaak sneller dan die bij volwassenen. Ik vermoede omdat ze minder lang verkeerd ademen en nog een beter functionerend immuunsysteem hebben.


Met welke kinderen werken we veel?

Kinderen zijn kleine volwassenen, er is weinig verschil in de ziektes die ze kunnen ontwikkelen. Zo zijn er zelfs kinderen die slaapapneu ontwikkelen, en slapen met een CPAP-apparaat.

Kinderen en slaapapneu met CPAP


Aandoeningen bij kinderen waarmee ik veel gewerkt heb en goede resultaten zie, zijn onder anderen astma (alle kinderen met astma zouden Buteyko moeten leren - dat staat voor mij als een paal boven water), gebrek aan energie, (ik zie veel kinderen die aan het eind van de dag bekaf zijn), allerlei mentale problemen (zoals angst, snel van slag zijn, slechte concentratie, beroerde leerprestaties tot aan ADHD), allergieën (in alle vormen, zoals hooikoorts en kattenallergie), slecht slapen (daar begint veel ellende).

Vaak hebben veel ouders zelf wel door dat hun kind verkeerd ademt. Ze zien dat het veel de mond open heeft. Ze horen het kind ademen. Ze zien de buik en borst stevig op en neer gaan. Of het kind snurkt.


Meet hoe je kind ademt

We hebben een eenvoudige test om te kijken of een kind te veel ademt en in aanmerking komt voor Buteyko. Dat gaat zo:

  1. Het kind gaat rechtop staan, en ademt normaal en rustig in en uit (door de neus natuurlijk), 
  2. Dan knijpt het kind de neus dicht, en begint te wandelen(met mond en neus dus dicht),
  3. Het kind loopt door totdat het redelijk stevig achter adem is, en laat dan de neus weer los (maak het niet te gek: het kind moet binnen een paar seconden na deze test weer rustig en normaal ademen).

Oh, ja: je telt het aantal stappen dat het kind loopt met de neus dicht. Maar nogmaals: het gaat niet om een record zette. Het kind is na afloop echt achter adem, maar kan de ademhaling snel weer onder controle brengen.

Loopt het kind minder dan 20 stappen met de neus dicht, dan wijst dat op een zware ademhaling. Bij alles onder de 40 stappen durf ik de Buteyko Methode wel aan te raden.


Ouders en kinderen

Wanneer ouders met hun kind (soms met 3 tegelijk) bij me komen, dan heb ik slechts 1 voorwaarde: dat ze volledig betrokken worden bij de therapie. Ik wil werken met het kind én de ouders. De ouders moeten goed weten wat er speelt, welke oefeningen het kind moet doen en welke fouten ze daarbij vaak maken.

Vaak gaan de ouders samen met de kinderen de oefeningen doen. Wat een goede zaak kan zijn, omdat de ouders ook vaak geen geweldige ademhaling hebben. Zoals Buteyko al stelde: uit vrouwen die hyperventileren, worden kinderen geboren die hyperventileren (leg ik nog wel eens uit in een blog).

Naast de ademhalingsoefeningen kijken we ook bij kinderen goed naar allerlei aspecten die de ademhaling in de war kunnen gooien.


Jonge kinderen (beneden de 6 jaar)

Kinderen vanaf een jaar of 6 kunnen Buteyko leren. We hebben een speciaal programma met oefeningen voor hen. Meisjes zijn er trouwens vaker sneller aan toe dan jongens van die leeftijd.

BTN therapeuten worden veel gebeld en gemaild door ouders van kinderen die jonger dan 5-6 jaar zijn. We kunnen als Buteyko therapeuten helaas nog niet te veel voor hen doen. Maar we hebben een document geschreven met een aantal kleine tips, waarmee deze ouders hopelijk zelf aan de slag kunnen.

     Download de Tips voor ouders van jonge kinderen


Nog even dit. Bij baby’s zijn de longen nog onderontwikkeld. Die groeien in de eerste 3 jaar duidelijk verder door. Omdat alle luchtwegen nog zo klein zijn, kan het gemakkelijk gebeuren dat slijm of wat zwelling de ademhaling in de weg zit, zodat het kind duidelijk hoorbaar ademt, rochelt, benauwd is, etc. Dus denk niet direct dat uw kind bijvoorbeeld astma heeft (astma kan pas vastgesteld worden wanneer het kind een jaar of 4 is). 

baby's en astma en ButeykoOver de schrijver
Reactie plaatsen