Buteyko & Yoga

Recent hebben wij als Buteyko Therapeuten Nederland (verder BTN) een workshop gehad met Anastasis Tzanis. 

Anastasis Tzanis

Anastasis is een bekende yogaleraar uit Griekenland. Hij combineert yoga met de Buteyko Methode.

Anastasis nam ons mee in de balans tussen lichaam en ademen. Tussen het doen van yoga en Buteyko oefeningen tegelijk. Hij nam ons mee in een aantal oefeningen.

Anastasis Tzanis


Yoga, spierspanning en ademen

De yogaoefeningen zorgden ervoor dat ons lichaam, en dus ook wij, flink werden uitgedaagd. Er ontstond in dit geval een gezonde spanning in het lichaam door de yogaoefeningen. De neiging bestond om de ademhaling aan te passen aan de spanning in het lichaam als gevolg van de oefeningen. Dus sneller te gaan ademen. 

De consequentie hiervan was dat de aandacht volledig ging naar het beheersen van de spanning. De ademhaling werd ondergeschikt. Anastasis heeft aan de hand van Buteyko oefeningen ons geleerd hoe je de balans terug kan brengen in je lichaam. De ademhaling zorgde ervoor dat de spanning ondergeschikt werd en er weer balans ontstond. De ademhaling normaliseerde en zo konden wij de oefeningen langer volhouden.

De boodschap die Anastasis ons wilde meegeven was dat spanning en ademhaling een zeer sterke relatie hebben. Bij het toenemen van spanning wordt de ademhaling geprikkeld. Dit type ademhaling zorgt ervoor dat het negatief op ons lichaam reageert. Let wel een vorm gaat aannemen van chronische hyperventilatie.

Gezonde spierspanning

In het geval van de workshop met yoga hebben wij ons lichaam heel bewust uitgedaagd en een gezonde spanning opgewekt. Door de Buteyko ademhalingsoefeningen toe te passen hebben wij ons lichaam weer in balans gekregen en gehouden. Sterker nog, het lichaam werd er weerbaar door waardoor de yogaoefeningen langer konden worden vastgehouden.

In het geval van Yoga kan er een spanning worden opgewekt in het lichaam die in dat geval bewust wordt opgewekt.

Echter, spanningen en verkeerde ademhaling gaan hand in hand. In ons hedendaagse leven staan wij vaak en veel in stressvolle omgevingen. Dit geeft een verkeerd signaal af aan ons ademcentrum. Met negatieve gevolgen voor onze gezondheid die uit balans raakt en ziek maakt. Chronische hyperventilatie, sneller ademen, weerstandsverlies, etc.

De Buteyko ademhalingsoefeningen zorgen ervoor dat het lichaam weer in balans komt en weer gezond wordt.

Maak een afspraak met een van de therapeuten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen