Binnen het bedrijfsleven is een vitaliteitsbudget geen onbekend begrip. Sterker nog, het aantal bedrijven dat deze regelingen creëert voor hun werknemers neemt steeds verder toe.
2,3 miljard per jaar
Onlangs meldde het Algemeen Dagblad dat veel bedrijven bereid zijn stevig te investeren in de gezondheid en vitaliteit van hun personeel. De krant schat het totale budget op ongeveer 2,3 miljard per jaar. Soms bestaat een vitaliteitsbudget uit een vast bedrag per personeelslid, en soms kan een percentage van het salaris besteedt mag worden aan vitaliteit.
De voordelen
Vitaliteit is belangrijk voor werknemer en werkgever. Voor een werkgever is geestelijk en lichamelijk gezond en energiek personeel belangrijk omdat het een positief effect heeft op werkplezier, motivatie, inzet en uiteindelijk op de geleverde prestaties. En tijdens gezamenlijke cursussen leren de medewerkers elkaar beter en anders kennen, wat de samenwerking vaak bevordert.
Er zijn tal van praktijkvoorbeelden die laten zien dat de tevredenheid van medewerkers met hun baan en bedrijf stijgt door inzet van een vitaliteitsregeling. Dit brengt dan tevens met zich mee dat het ziekteverzuim daalt en er voor de werkgever lagere kosten zijn.
Waar mag het vitaliteitsbudget aan worden besteed?
Welke activiteiten en cursussen onder een vitaliteitsbudget vallen ligt niet vast en is per bedrijf verschillend. Sommige bedrijven betalen een sportschool abonnement voor hun personeel. Maar in veel gevallen is het aanbod veel breder. Denk aan zeer uiteenlopende cursussen, trainingen en e-health programma's die zich richten op de lichamelijk en geestelijk gezondheid en weerbaarheid. Zoals hardloopcursussen, Mindfulness, voedingsadviezen, slaaptrainingen, cursussen over stressmanagement en het voorkomen van een burn-out.
En een ademhalingscursus?
Wist u dat een juiste en optimale ademhaling in zeer hoge mate bijdraagt aan geestelijk en lichamelijk welzijn? Neem als voorbeeld stress. Stress is vaak de hoofdoorzaak van chronische hyperventilatie. En het beroerde is dat chronische hyperventilatie op zijn beurt weer de oorzaak kan zijn van meer stress (en slapeloosheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, angst, vergeetachtigheid, geïrriteerdheid, etc).
Maar een verkeerde ademhaling kan ook de oorzaak zijn achter ziektes zoals astma, slaapapneu en hoge bloeddruk.
De Oekraïense arts Konstantin Buteyko heeft een praktische methode ontwikkeld die zorgt dat wij weer "echt" gaan ademhalen en onze natuurlijke, rustige ademhaling herstelt. Waarmee een sterke verbetering van lichamelijk en geestelijk welzijn wordt bereikt.
Nieuwsgierig geworden?
Maak eens kennis met een van onze BTN Buteyko therapeuten op deze website en bekijk samen wat Buteyko voor u of uw personeel kan betekenen.
Het vitaliteitsbudget biedt volgens ons een uitstekende mogelijkheid om met ons te werken als Personal Trainer voor één van de belangrijkste functies van het lichaam: de ademhaling.