Hoe zorg ik ervoor dat ik dom overkom?

Niet direct een vraag waar veel mensen in het dagelijkse leven mee worstelen.

Maar Arijan van Bavel heeft er goed over nagedacht. Arijan is bepaald niet dom. Zo studeerde hij aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen af als dramatherapeut.

Adje

En tussen 2006 en 2009 speelde hij Adje in een show van Paul van Leeuw. En Adje is (we zullen het aardig zeggen) tamelijk onnozel.

Ik lijk dom omdat ik door de mond adem

Een handige manier waarop Adje je het idee geeft dat hij niet al te snugger is, is zijn mond open laten hangen.

Minder zuurstof naar de hersenen

En dat is ook meteen waarom ik Adje ten tonele breng. Een open mond wijst op chronische hyperventilatie, en door hyperventilatie krijgen de hersenen niet meer, maar juist minder zuurstof. Vanuit dat gegeven is het dus goed verklaarbaar waarom we (onbewust) een open mond associëren met domheid.

Het is dan ook geen wonder dat er medische studies zijn  waarin men een relatie legt tussen chronische hyperventilatie en concentratieproblemen zoals ADHD en ADD. Ik heb redelijk vaak met kinderen gewerkt waarvan de ouders zeiden dat ze dankzij Buteyko veel rustiger werden, beter konden stilzitten (en concentreren en leren).

Ook zorgt zorgt een mondademhaling voor scheve tanden en een slechte mondgezondheid (gaatjes, tandvleesontsteking etc). Daarover zal ik in een volgende blog eens uitgebreid schrijven.

Wees dus gewaarschuwd: adem altijd door de neus.

Dat is beter voor je gezondheid, … en je imago.

Dick Kuiper

Over de schrijver
Reactie plaatsen