Page content

article content

Hoe zorg ik ervoor dat ik dom overkom?

Niet direct een vraag waar veel mensen in het dagelijkse leven mee worstelen.

Maar Arijan van Bavel heeft er goed over nagedacht. Arijan is bepaald niet dom. Zo studeerde hij aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen af als dramatherapeut.

En tussen 2006 en 2009 speelde hij Adje in een show van Paul van Leeuw. En Adje is (zullen we het aardig zeggen) tamelijk onnozel.

Ik lijk dom omdat ik door de mond adem

Een handige manier waarop Adje je het idee geeft dat hij niet al te snugger is, is zijn mond open laten hangen.

En dat is ook meteen waarom ik Adje ten tonele breng. Een open mond wijst op chronische hyperventilatie, en door hyperventilatie krijgen de hersenen niet meer, maar juist minder zuurstof. Vanuit dat gegeven is het dus goed verklaarbaar waarom we (onbewust) een open mond associëren met domheid.

Verder zijn er ook onderzoeken bekend die een relatie leggen tussen chronische hyperventilatie en concentratieproblemen zoals ADHD en ADD. Ook zorgt zorgt een mondademhaling voor scheve tanden en een slechte mondgezondheid (gaatjes, tandvleesontsteking etc.)

Over beide onderwerpen meer in een volgende blog.

Wees dus gewaarschuwd: adem altijd door de neus.

Dat is beter voor uw gezondheid, … en uw imago.

Comment Section

0 reacties op “Hoe zorg ik ervoor dat ik dom overkom?

Plaats een reactie


*