Hooikoorts betekent dat je immuunsysteem ontregelt is. Het reageert extreem op wat eigenlijk tamelijk onschuldige prikkels zijn, zoals stuifmeel van grassen, bomen of struiken. Vooral de slijmvliezen van neus en ogen reageren heftig.
Hooikoorts kan erg vervelend zijn. En het komt steeds vaker voor. Men schat dat ongeveer 1 op de 5 mensen in Nederland last heeft van hooikoorts.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel kranten tegenwoordig een soort ‘hooikoorts-journaal’ publiceren, dat er allerlei websites zijn waar je ‘pollen-nieuws’ kan lezen. Ook buienradar heeft bijvoorbeeld een speciale pagina met een overzicht van hoe beroerd het buiten met de pollen is gesteld. Het droevige is dat als het mooi weer is Nederland al snel rood kleurt. En dat wanneer het regent, hooikoortspatiënten veilig naar buiten kunnen.
Waarom ontstaat hooikoorts?
Allergieën, en dus ook hooikoorts, kunnen volgens Buteyko alleen ontstaan wanneer je te veel ademt.
We ademen om zuurstof het lichaam in te brengen. Dat wordt in de cellen omgezet in energie, en bij dat proces wordt ook koolzuurgas (CO2) gemaakt (ik zeg wel eens tegen mijn cursisten: “Je bent een koolzuurgasfabriek”).
Een tweede functie van ademen is daarom het overschot aan koolzuurgas af te voeren. Nu is koolzuurgas essentieel voor het goed laten functioneren van je lichaam. Maar je kan het niet allemaal vasthouden want dan ontplof je.
Het is dus een kwetsbaar evenwicht. Adem je te weinig dan krijgt het lichaam te weinig zuurstof. Ademt je te veel (wat chronische hyperventilatie genoemd wordt), dan verlies je te veel koolzuurgas.
Wanneer je te veel ademt en er weinig koolzuurgas in het bloed achterblijft, stijgt de hoeveelheid histamine in het bloed.
Het is net een wipwap.
Waarom is dat beroerd? Kijk je naar het immuunsysteem, dan zie je dat het grote hoeveelheden histamine produceert wanneer vreemde stoffen het lichaam binnendringen. Histamine zorgt ervoor dat het bloed de aangevallen cellen binnen kan gaan. Die cellen zwellen door het bloed op, en het ‘immuun-leger’ (o.a. witte bloedcellen) kunnen afrekenen met de ‘ongewenste bezoekers’ zoals ziektekiemen.
Maar wanneer je te veel ademt, wordt er al veel histamine geproduceerd terwijl er eigenlijk nog niets aan de hand is. Daardoor kan het immuunsysteem in de war raken, en heel snel beginnen te reageren op van alles dat het tegenkomt. Ook op prikkels (zoals pollen en kattenharen) die in wezen onschuldig zijn.
Een versterkende factor is dat mensen die veel ademen, daardoor meer pollen, kattenharen, etc naar binnen krijgen. Waardoor het immuunsysteem nog feller gaat reageren, en de hooikoorts harder toeslaat.
De Buteyko Methode en hooikoorts
Wij als Buteyko therapeuten, werken veel met hooikoortspatiënten. Wanneer de ademhaling rustiger wordt, normaliseert de hoeveelheid koolzuurgas (CO2) in het bloed. De hoeveelheid histamine in het bloed daalt: de wipwap slaat de andere kant uit. Het immuunsysteem komt tot rust, en de hooikoorts kan wegtrekken.
Mijn ervaring is dat hooikoorts wél een ziekte is die niet enig doorzettingsvermogen vraagt. Vaak moet de Controle Pauze richting de 25-30 gaan, willen de hooikoorts klachten verdwijnen. Veel mensen zijn daarom een maand of 3 bezig voordat de hooikoorts echt opgelost is.