Page content

article content

Chronische hyperventilatie en het Dikke Dossier Syndroom

De medische wereld heeft het fenomeen “dysfunctional breathing” ontdekt. Er wordt erg veel over geschreven tegenwoordig.

Dysfunctional breathing betekent “niet-functionele ademhaling”. Wat men eigenlijk bedoelt, is dat de ademhaling niet aansluit bij wat iemand op dat moment aan het doen is. Ben je aan het hardlopen, dan mag je veel en zwaar ademen. Maar zit je rustig stil op een stoel, dan zou je heerlijk zacht en onhoorbaar moeten ademen. Bij dysfunctionele ademhaling klopt dat allemaal niet meer.

Zoals ze vroeger al wisten: “Een goede ademhaling zie en hoor je niet”. 

Chronische hyperventilatie

In de praktijk is “niet-functionele ademhaling” bijna altijd chronische hyperventilatie. Iemand ademt te veel, te zwaar. En verliest zo te veel koolzuurgas.

Hier kan je daar alles over lezen:

Wat is chronische hyperventilatie?

Chronische hyperventilatie kan een heleboel narigheid veroorzaken, zoals astma, allergie, emfyseem, chronische vermoeidheid, hooikoorts, duizeligheid, neuspoliepen, angstaanvallen, slaapproblemen, hoge bloeddruk, darmklachten, slaapapneu, etc, etc.

De lijst is echt erg lang.

Het Dikke Dossier Syndroom

In Engeland zijn ze chronische hyperventilatie het “Fat folder Syndrome” gaan noemen. Dus het Dikke Dossier Syndroom. Daarmee bedoelen ze mensen die om de haverklap bij de huisarts zitten met allerlei steeds wisselende klachten. Die vaak medisch onderzoek in het ziekenhuis laten doen, waar meestal weinig uitkomt. En die zo, in de loop van de jaren, een uitgebreid dossier weten op te bouwen bij hun arts.

Chronische hyperventilatie is helaas een veelkoppig monster.

 

Comment Section

0 reacties op “Chronische hyperventilatie en het Dikke Dossier Syndroom

Plaats een reactie


*