Buteyko medisch onderzoek

Veel mensen die de Buteyko Methode bij ons geleerd hebben, zijn verrast en opgetogen over de resultaten.

We kunnen boekwerken vullen met uitspraken zoals:

"Ik had altijd inspanningsastma. Maar nu wordt ik niet langer benauwd tijdens het sporten. Ik gebruik mijn Bricanyl dan ook niet meer."

“Ik slaap zoveel lekkerder. Ik wordt veel uitgeruster wakker, terwijl ik anderhalf tot twee uur minder slaap. Ik vertel iedereen over de Buteyko cursus."

"Ik heb nu een Controle Pauze  van 40 en het gaat veel beter met mijn allergieën."

"Doordat ik geleerd heb rustig te ademen werden mijn neuspoliepen steeds kleiner. Na twee maanden waren ze helemaal verdwenen. Zonder snijden!"

"Ik vind het heerlijk dat ik weer de energie heb om naar de markt te fietsen, met mijn kleindochter voorop."

"Het gaat goed met mijn hooikoorts en mijn ademhalingsproblemen."

"Ik ben jou en Buteyko heel dankbaar. Ik krijg mijn Leven terug en het lijkt zelfs energieker te worden dan toen ik veel jonger was. Het is niet gratis want ik moet er wel veel voor doen maar het is het allemaal meer dan waard, zeker weten. Buteyko is een genie (zo'n impact door zoiets eenvoudig)."

"Het is al weer meer dan een jaar geleden dat ik bij je op cursus geweest ben. Ik kan vertellen dat ik vanaf de cursus niet meer in het ziekenhuis beland ben voor mijn longen. Elke dag heb ik er nog veel plezier van dat ik die cursus gedaan heb bij je."

"Voor de Buteyko had ik regelmatig een longontsteking of periodes van erge benauwdheid. Dit heb ik nu helemaal niet meer en dat terwijl ik nu helemaal zonder medicatie zit."

"Hallo Dick, het gaat goed met mij! De paniek-aanvallen komen niet meer voor, alleen soms nog een zenuwachtig gevoel en dan doe ik de oefeningen nog wel eens."

Hallo Dick, In 2014 heb ik bij jou de cursus gevolgd en nu krijg ik de jaarafrekening van de eigen bijdrage van mijn zorgverzekering. Omdat ik door Buteyko alle astma-inhalators kon stoppen hoef ik over 2015 maar € 70 eigen bijdrage te betalen. Dat is € 305 minder. Mijn gezondheid is natuurlijk het belangrijkste maar dit is toch een hele welkome bijkomstigheid. Ik vond dit leuk om je dit even te vertellen. Ik ben nog steeds zo blij dat ik bij jou de cursus heb gevolgd."

Je kan hier nog meer uitspraken lezen.

Maar hoe inspirerend deze uitspraken ook mogen zijn, de objectieve, wetenschappelijke manier om vast te stellen of een behandelingsmethode werkt (of niet) is door zorgvuldig onderzoek te doen.

Medisch onderzoek
Buteyko en zijn team van specialisten hebben natuurlijk veel medisch onderzoek gedaan, en veel gepubliceerd. Maar helaas alleen in het Russisch. De foto is uit begin jaren 60 van de vorige eeuw, toen Buteyko een laboratorium had waar hij veel onderzoek kon doen. Buteyko in de rode cirkel. Zijn computer (één van de eerste in Rusland) in de blauwe cirkel.

Er zijn tot nu toe ongeveer 10 westerse wetenschappelijk studies gedaan.

Nu heeft de Buteyko Methode in het westen een beetje de reputatie van een "asthma cure" gekregen, wat de reden is dat al het onderzoek uitgevoerd is bij astmapatiënten.Dat is ergens wel jammer, want we werken met veel meer ziektes dan alleen astma.

De resultaten laten steeds hetzelfde beeld zien: De astmapatiënten die de Buteyko Methode leren merken dat hun astma-symptomen wegtrekken, terwijl ze minder medicijnen hoeven te gebruiken.

Het Australische onderzoek
De Buteyko Methode werd tijdens de 90-er jaren zo bekend in Australië dat het Australische Astmafonds er erg veel vragen over kreeg. Zoveel vragen dat ze onder grote publieke druk de methode door Dr. Simon Bowler en Professor Dr. Charles Mitchell (beiden gerenommeerde astma-specialisten) heeft laten onderzoeken.

In 1998 werd dit eerste westerse onderzoek in het Medical Journal of Australia gepubliceerd. Het geeft een goed beeld van wat er met de Buteyko Methode mogelijk is. Niet alleen voor astma, maar ook voor je ademhaling.

Er deden 39 astmapatiënten aan het onderzoek mee. Ze gebruikten allemaal een ontstekingsremmer en een luchtwegverwijder.

Het onderzoek begon met het meten van de rust-ademhaling. Dus meten hoeveel iemand in rust ademt. Het bizarre is dat dit maar zelden gemeten wordt (longartsen hebben een obsessie met hoeveel lucht iemand in één seconde de longen uit kan persen, maar kijken maar zelden naar het MinuutVolume; de totale hoeveelheid lucht die iemand per minuut ademt.

De norm voor een gezond MinuutVolume is ongeveer vijf liter per minuut (wat betekent dat iemand in rust in totaal ongeveer 5 liter lucht in en uit ademt). Het gemiddelde bij deze groep astmapatiënten lag op ongeveer 14 liter per minuut. Het idee van Buteyko dat astmapatiënten meer ademen dan goed voor ze is, was daarmee onderbouwd.

Er werden twee groepen gemaakt: Een Buteyko-groep en een zogenaamde “Controlegroep”.

De Buteyko-groep leerde de Buteyko ademhalingsoefeningen van een Buteyko Therapeut. De Controlegroep leerde ademhalingsoefeningen van een fysiotherapeut.

Na 3 maanden werd onderzocht of er veranderingen waren in medicijngebruik en ademhaling bij de twee groepen.

De tabel laat zien dat:

(1) Het gebruik van luchtwegverwijders bij de Buteyko-groep met 96% afgenomen was.

(2) Het gebruik van ontstekingsremmers met 49% gedaald was.

(3) Dat het medicijngebruik bij de Controlegroep niet significant veranderd was.

(4) Dat de ademhaling bij de Buteyko-groep sterk verminderd was. Van gemiddeld 14,0 lt/min naar 9,6 lt/min.

Dat laatste punt ondersteunt Buteyko's idee dat wanneer astmapatiënten leren minder te ademen, astma wegtrekt.

Duidelijke resultaten. We vermoeden dat wanneer een farmaceutisch bedrijf een "astmapil" zou ontwikkelden die dit voor elkaar kreeg, die pil morgen aan alle astmapatiënten voorgeschreven zou worden.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Medical Journal of Australia. Klik de link hieronder voor het complete artikel.

Artikel In Medical Journal Of Australia

En toen?
Dit onderzoek laat dus zien dat de ademhaling, wanneer je Buteyko leert, inderdaad veel rustiger wordt. En dat als een gevolg hiervan astmapatiënten duidelijk minder medicijnen gaan gebruiken.

Je zou verwachten dat het Australische Astmafonds tenminste verrast zou zijn door de resultaten, en de Buteyko Methode verder onderzocht zou hebben. Maar dat gebeurde niet.

Het schandalige is dat het Australische Astmafonds vervolgens bij de Buteyko Methode is weggelopen. Zelfs op haar website is er nergens meer een verwijzing naar het onderzoek te vinden. Waarschijnlijk had men het onderzoek opgezet in de verwachting aan te kunnen tonen dat de Buteyko Methode geen nut had had bij astma, en zat men daarna met de resultaten in de maag.

Gelukkig hebben daarna artsen in landen zoals Nieuw Zeeland, Engeland en Canada de Buteyko Methode verder onderzocht. Met steeds dezelfde resultaten: Astmapatiënten die minder last krijgen van hun astma en steeds minder medicijnen gaan gebruiken.