René van den Heuvel

Utrecht (Utrecht)


Adres: H.J. Schimmelstraat 63, 3532 TB Utrecht

Tel: 06 – 52 51 95 37

Email: info@gezondeademhaling.nl

Website: www.gezondeademhaling.nl

“Chronische hyperventilatie is een aandoening waar ik veel last van heb gehad.”


“Ik werd een paar keer per week hyperventilerend wakker met een zware druk op m’n borst. Dan stond ik op en had tientallen seconden last van een verlamde arm. M’n hart ging tekeer en ik had het gevoel flauw te gaan vallen. Soms overkwam dit me meerdere malen per nacht. Overdag was ik kortademig, had last pijnscheuten in m’n borstgebied en een broeierig, verhit gevoel. De dokter zei dat het onschuldig was. Hoe kan zoiets onschuldig zijn als je weet wat je voelt?”


“Het moest echt anders. Ik vond de Buteyko Methode en verhielp mijn klachten. Mijn fascinatie voor de ademhaling groeide en ik reisde naar India, China en Rusland om me te verdiepen. Ik durfde ook naar de wereld in mij te gaan kijken. Dat gaf inzicht in m’n gedachtepatronen, de invloed daarvan op m’n keuzes en m’n gezondheid.”


“Ik ontdekte dat het vak van Buteyko therapeut (sinds 2014) bij mijn kwaliteiten past: goed kunnen luisteren, aanmoedigen, helpen en enthousiasme. Herboren is een woord dat past bij ademtraining, maar het is ook de betekenis van m’n voornaam. Ik ben René. Wie heeft jou leren ademhalen?”