Dick Kuiper (Buteyko Academie)

Dick Kuiper is afgestudeerd aan de WUR (Wageningen), en hij heeft van 1994 tot 2000 bij een universiteit in Nieuw Zeeland gewerkt.


In die tijd werd zijn astma steeds ernstiger. Gelukkig voor hem was Nieuw Zeeland één van de eerste landen waar de Buteyko Methode bekend werd, dus hij volgde in 1998 een Buteyko cursus en is hij nu astmavrij.


Dick is in 1999/2000 opgeleid door Jennifer en Russell Stark van de Buteyko Institute of Breathing and Health (BIBH), heeft eerst in Nieuw Zeeland als therapeut gewerkt, en is toen naar Nederland teruggekomen om hier de Buteyko Methode bekend te maken.


Hij heeft een ruim 3000 Nederlandse en Belgische cursisten begeleid, en heeft samengewerkt met een aantal bekende Buteyko Therapeuten, zoals:


  • Jennifer Stark (Nieuw Zeeland - een therapeute met 25 jaar ervaring),
  • Patrick McKeown (Ierland - de meest actieve Europese therapeut en schrijver van zes boeken over de Buteyko Methode),
  • Christopher Drake (Bangkok - de Australische therapeut die 10 jaar met Alexander Stalmatski samengewerkt heeft. Stalmatski was de therapeut die de Buteyko Methode in het westen geïntroduceerd heeft),
  • Vladimir Sukhonosov (Rusland - de Buteyko Therapeut met de meeste ervaring: hij heeft sinds de 70-er jaren nauw met Buteyko samengewerkt en was zijn Hoofd Opleidingen).


null


In 2006 heeft Dick een boek over de Buteyko Methode geschreven: "Leven zonder astma, dankzij de Buteyko Methode". In 2021 verschijnt zijn volgende Buteyko boek. 


In 2009 heeft hij de Buteyko Academie opgericht en leidt hij in Nederland Buteyko Therapeuten op. Daarbij werkt hij samen met Patrick McKeown.