Zo kom je de kerstdagen door

De decembermaand kan erg gezellig zijn, maar kan ook behoorlijk veel stress geven.


Deadlines op het werk die nog gehaald moeten worden (wanneer je kijkt naar Tv-programma’s als “Ik vertrek” weet je hoe dat gaat). Tegen de tijd dat de kerstvakantie begint zijn veel mensen dan ook echt aan ontspannen en nietsdoen toe.

Verder vraagt kerst om beslissingen zoals “waar, wanneer en met wie vieren we kerst”, waarbij met iedereen rekening gehouden moet worden. Nodigen we oom Henk nog  uit na die ruzie van vorig jaar? En natuurlijk dan de belangrijkste vraag “wat gaan we eten?”.

Verder is december voor veel mensen een tijd van reflectie: wat was er leuk dit jaar, en wat minder leuk. Misschien is er iemand gestorven die je dierbaar was. Wat verwachten we van het nieuwe jaar. Ook dat kan spanning opbouwen in je lichaam.

En dan de vraag wél of niet op wintersportvakantie? (Ik hoor de discussies al: “de kinderen rekenen erop”, “Maar met corona gooien ze straks de hele boel plat. Dan blijf ik liever thuis”).

Gelukkig hoeven we dit jaar niet na te denken over hoeveel vuurwerk we de lucht in zullen knallen. Dat besluit (nix mag) heeft de overheid voor ons genomen.

Verkeerd ademen

Al dat gepieker, gedoe en geregel kan veel stress veroorzaken. En stress jaagt de ademhaling omhoog. En het vervelende van een zwaardere, snellere ademhaling is dat het je weer veel bevattelijker voor stress maakt. Een vicieuze cirkel dus.

Zo’n zware ademhaling kan allerlei plotseling opkomende klachten geven: benauwdheid, rusteloosheid, gevoelens van angst of paniek, vermoeidheid, slecht slapen. Maar wanneer stress lang duurt, kan het je ademhalingspatroon blijvend veranderen.

Tips

Hoogste tijd dus voor wat tips die je hopelijk helpen rustig ademend de oversteek te maken naar 2022.

1. Voeding

Eten kan je ademhaling behoorlijk in de war gooien. Let goed op wat bepaalde voedingsmiddelen bij je doen, zoals sommige vleessoorten, melkproducten, cafeïne en alcohol. En wanneer je te veel eet, drukt je maag tegen je middenrif, en wordt ademen ook lastiger.

2. Bewegen

Het is een stuk kouder, en voor je het weet schiet die dagelijkse wandeling er bij in. Terwijl sport en bewegen in de natuur enorm belangrijk zijn voor het loslaten van de spanning in je lijf. Tijdens stress adem je alsof je aan het wandelen bent, dus ga naar het bos en loop daar een uurtje. In de natuur valt alles van je af.

3. Blijf door de neus ademen

Adem altijd door de neus, en NOOIT door je mond. Ook niet bij sport. De neus heeft een groot aantal functies (zo maakt het de lucht schoon van bacteriën en virussen). Dus let op dat je mond dicht zit. Ga bijvoorbeeld wandelen met wat water in je mond (dan weet je zeker dat je door de neus ademt).

4. Blijft laag in je lichaam ademen

Wanneer je door je mond ademt, activeer je de tussenribspieren. Je begint met je borst te ademen, in plaats van met je buik (test dat maar eens: doe je mond wijd open en adem door je mond. Je voelt dan dat je veel hoger in je borstkas ademt).

Wanneer je meer met je borst begint te ademen, is dat een signaal aan je hersenenstam waar je ademhaling geregeld wordt dat er blijkbaar gevaar dreigt. Wat je stressniveaus ophoog doet gaan, en je ademhaling weer zwaarder maakt.

Dus adem door je neus en met je buik. Maar wel heel zacht en bijna onmerkbaar. Hier gaan veel mensen de mist in: ze gaan met hun bik ademen, maar doen dat met diepe teugen.

5. Blijf weinig ademen

Dat leidt automatisch tot misschien wel de belangrijkste tip: blijf rustig en zacht ademen. Onhoorbaar en onzichtbaar bijna. Een geode ademhaling hoor en zie je niet.

Dat is best heel lastig. Tijdens een Buteyko cursus gaan we hier volop mee aan de slag met speciale oefeningen.

6. Zoek iets op dat je aan het lachen brengt

Lachen zorgt ervoor dat endorfines vrijkomen. En die endorfines verminderen stress. Dus kijk een leuke film met z’n allen.

Ik hoop dat je deze cartoon leuk vindt. Het is een Farside cartoon. Ik vind ze geweldig (mijn persoonlijke mening).

Dick Kuiper