Page content

Astma

Astma is een longziekte waarbij de luchtwegen vernauwd zijn.

Die vernauwing kan komen omdat: (1) glad spierweefsel, dat rondom de luchtwegen ligt, verkrampt, of (2) het weefsel waaruit een luchtweg bestaat ontstoken raakt en opzwelt, of (3) er veel slijm in de luchtwegen geproduceerd wordt.

Het resultaat van alle drie is dat ademen moeilijker wordt.

Hoe je arts tegen astma aankijkt

Voor de meeste artsen is astma een raadsel. Ze hebben geen idee waarom er tegenwoordig zo veel mensen astma hebben. Alleen al in 2015 kwamen er 105.000 nieuwe astmapatiënten bij.

En wanneer je geen idee hebt wat de oorzaak van astma is, kan je alleen proberen de symptomen te onderdrukken. En dat doen artsen dan ook volop met allerlei astmamedicijnen. Helaas houden veel astmamedicijnen astma in stand.

Buteyko’s visie op astma

Buteyko ziet astma als een verdedigingsmechanisme. Volgens hem is er maar één reden waarom iemand astma ontwikkeld, en dat is te veel ademen (chronische hyperventilatie). Daardoor verliest iemand te veel koolzuurgas, en dan gaat het lichaam ingrijpen.

 

Daarmee is de oplossing ook duidelijk. Wanneer iemand de ademhaling normaliseert, en dus minder koolzuurgas verliest, vervalt de reden voor het lichaam astma te ontwikkelen.

Zijn visie is een echte doorbraak, een doorbraak die de gehele “astma-wereld” op zijn kop had moeten zetten.

Onze ervaringen

Wil je van je astma-symptomen af, dan is je beste kans de Buteyko Methode te leren. Daar zijn we heilig van overtuigd omdat we in de praktijk dit dagelijks meemaken.

De meeste astmapatiënten die de Buteyko Methode leren, merken al snel dat ze minder snel benauwd worden en minder medicijnen nodig hebben. Gemiddeld daalt het gebruik van luchtwegverwijders met 80% tijdens de eerste twee weken.

Pas nadat iemand tenminste vier weken geen luchtwegverwijder gebruikt heeft en niet meer benauwd geworden is, gaan we ontstekingsremmers afbouwen.

Dit zijn enkele uitspraken van cursisten:

“Buteyko heeft mijn leven totaal veranderd. Na 63 jaar astma, ben ik er nu vrij van. Het is fantastisch niet meer van medicijnen afhankelijk te zijn”.
Pauline

“Wat ik zo mooi aan de Buteyko Methode vind is dat het me het gereedschap geeft om zelf aan de slag te gaan. Ik ben van niemand meer afhankelijk. Ik heb nu zelf controle over mijn astma”.
Wim

“De Buteyko cursus heeft een geweldige invloed gehad op mijn gezondheid. Ik gebruik geen medicijnen meer en heb geen astma meer”.
Adrie

Nu wil het niet zeggen dat je het allemaal cadeau krijgt. Ook astmapatiënten moeten trouw een tijd lang de Buteyko-oefeningen doen en daarin goed begeleid worden. Maar onze ervaring is dat dan de kans erg groot dat je je astma overwint.

Medisch onderzoek

Maar gelukkig hoef je ons niet op ons woord (of blauwe ogen) te geloven.

Er zijn tegenwoordig een aantal medische studies die de effectiviteit van de Buteyko Methode bij astma aantonen.

Het resultaat is dat de Buteyko Methode sinds 2008 aangeprezen wordt in de “British Guideline on the Management of Asthma” van de British Thoracic Society & Scottish Intercollegiate Guidelines Network (SIGN).

Dit handboek is geschreven voor gebruik door Engelse en Schotse artsen, en geeft een indicatie van de werkzaamheid van een aantal “alternatieve behandelingen voor astma”. De Buteyko Methode is de enige methode die een B haalt.

 

En van de GINA (de Global Initiative for Asthma), een panel van astma-experts dat is opgezet door o.a. de Wereldgezondheidsraad, kreeg de Buteyko Methode in 2014 het hoogste predicaat A.

Comment Section

0 reacties op “Astma

Plaats een reactie


*