Page content

Verkeerd ademen

Ademen lijkt zo gemakkelijk, het gaat automatisch en je hoeft er meestal bijna niets voor te doen.

Maar kijk je verder dan je neus lang is, dan blijkt ademen een complex proces te zijn.

Hoe ademen we?

Ademen is werk. We ademen omdat we spieren aanspannen, en weer laten ontspannen.

Ademen en de ademhalingsspieren

In de tekening is (a) het middenrif. Bij de inademing spant het middenrif, en trekt zo de longen naar beneden. De longen worden groter, en door de onderdruk die ontstaat zuig je zo lucht naar binnen.

Naast het middenrif, kan je bijvoorbeeld ook (b) ademen met je tussenribspieren. Die spieren trekken de ribben naar buiten en naar voren, en zetten zo de borstkas uit. Ook dan worden de longen groter, en zuig je lucht naar binnen.

Wanneer de spieren (het middenrif en de tussenribspieren) weer ontspannen, adem je uit.

Waarom ademen we?

We ademen omdat alle lichaamscellen zuurstof (O2) nodig hebben. Zuurstof ligt niet ergens opgeslagen in je lichaam; we moeten het constant aanvoeren.

Daarom klopt de uitspraak “We kunnen een paar weken zonder eten, een paar dagen zonder drinken, en een paar minuten zonder ademen”.

Door te ademen vullen we (1) de longen met zuurstofrijke lucht.

Ademen en de longblaasjes

In de longen stroomt (2) blauw (zuurstof-arm) bloed langs de longblaasjes. Dan kan (3) het bloed zuurstof opnemen (en koolzuurgas afstaan).

Vervolgens pompt het hart het rode (zuurstof-rijke) bloed naar alle cellen van het lichaam.

In de cellen wordt het zuurstof, samen met glucose (suikers die je met je voeding binnen krijgt) omgezet in energie, water (H2O) en koolzuurgas (CO2).

Hoe via de celverbranding koolzuurgas gemaakt wordt

Het koolzuurgas wordt afgegeven aan het bloed, en wanneer het bloed weer langs de longblaasjes stroomt, kan het koolzuurgas met de uitademing het lichaam verlaten.

Wat is een goede ademhaling?

Een goede ademhaling betekent dat er een balans is: Je ademt niet te weinig (anders krijg je onvoldoende zuurstof binnen), maar ook niet te veel (anders verlies je te veel koolzuurgas).

Ademen, koolzuurgas en zuurstof

Die balans handhaven is de taak van het ademhalingscentrum in je hersenen. Dat ademhalingscentrum kijkt vooral naar de hoeveelheid koolzuurgas (CO2) in je bloed (het komt maar heel zelden voor dat iemand te weinig zuurstof opneemt).

In essentie probeert het ademhalingscentrum de hoeveelheid koolzuurgas in je bloed constant te houden.

Wordt je actief, loop je bijvoorbeeld de trap op, dan gaan je spieren meer energie maken en komt er dus ook meer koolzuurgas in je bloed. Je ademhalingscentrum merkt dat, en als vanzelf ga je wat zwaarder ademen. Daardoor adem je meer koolzuurgas uit, en daalt de hoeveelheid koolzuurgas in je bloed weer naar de waarde die het ademhalingscentrum als de ideale waarde ziet.

Wat is een verkeerde ademhaling?

Een verkeerde ademhaling betekent bijna altijd dat iemand te veel ademt. En daardoor te veel koolzuurgas verliest.

Koolzuurgas is belangrijk voor het goed laten functioneren van je lichaam.