Page content

De Buteyko Methode

De Buteyko Methode is een ademhalingstherapie. Onze BTN therapeuten werken met mensen die verkeerd ademen, en daardoor allerlei klachten en ziektes krijgen.

Wat is verkeerd ademen?

Bij ademen gaat er zuurstofrijke lucht naar binnen, en koolzuurrijke lucht naar buiten.

Ademen, koolzuurgas en zuurstof

Verkeerd ademen betekent bijna altijd te veel ademen (wat men chronische hyperventilatie noemt).

Het grote probleem van te veel ademen is dat je te veel koolzuurgas verliest. Dat is beroerd omdat koolzuurgas een belangrijke rol speelt in een aantal processen in je lichaam.

Konstantin Buteyko

De basis onder de Buteyko Methode is in de 60-er jaren gelegd door de Oekraïense arts Konstantin Buteyko. Dat was de tijd van de ruimtevaart, en dan is het handig dat  je veel van de ademhaling weet (zoals: “hoeveel zuurstof heeft een astronaut nodig”).

Buteyko heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar de ademhaling. Op de foto zie je Buteyko bezig in zijn laboratorium. In de rode cirkel Buteyko. In de blauwe cirkel zie je één van de eerste computers in Rusland.

Buteyko's Laboratorium voor ruimteonderzoek

Konstantin Buteyko in zijn laboratorium

Tijdens zijn onderzoek, ontdekte Buteyko al snel dat correct ademen betekent dat je klein en ontspannen ademt. Dus niet diep en stevig, zoals vaak gedacht wordt.

Een gezonde ademhaling, hoor en zie je niet.

Helaas ademen veel mensen anders. Door allerlei oorzaken (zoals stress) zijn ze steeds zwaarder gaan ademen. En op de langere termijn geeft dat allerlei klachten.

Had Buteyko in het westen geleefd, dan had hij misschien de Nobelprijs ontvangen. Maar nu mocht hij geen Engels lezen, en zeker niet in westerse tijdschriften publiceren. Zijn werk is daarom pas na 1989, nadat het ijzeren gordijn viel, bij ons bekend geworden.

De Buteyko Methode

Nadat Buteyko in de 60-er jaren ontdekte dat een zware ademhaling de gezondheid ondermijnt, is hij de 40 jaren daarna bezig geweest met het ontwikkelen van een methode waarmee je de ademhaling kan verbeteren.

Het doel was de ademhaling rustiger en minder diep te maken. Toen zijn methode begin 90-er jaren naar het westen kwam, ging men het hier de “Buteyko Methode” noemen.

Buteyko ademhalingsoefeningen

In essentie bestaat zijn methode uit een aantal ademhalingsoefeningen. De bedoeling van deze ademhalingsoefeningen is het niveau van koolzuurgas in het lichaam omhoog te brengen. Er zijn zachte en pittige oefeningen.

Daarnaast kijken we naar allerlei aspecten die de ademhaling negatief kunnen beïnvloeden, zoals stress, voeding, sport, slapen.

De Buteyko Methode is nog steeds in ontwikkeling, en wordt steeds verder verfijnd, dit o.a. naar aanleiding van de ervaringen van de vele Buteyko Therapeuten in het westen.

De Buteyko cursus

Tijdens een Buteyko cursus leer je dus een aantal Buteyko-oefeningen. Sommige oefeningen zijn vrij simpel (zoals een oefening om je neus open te krijgen wanneer deze verstopt zit), terwijl het bij andere oefeningen meer tijd en aandacht kost om ze goed te leren. Deze oefeningen vormen je gereedschap waarmee je je ademhaling stap voor stap gaat verbeteren.

Niet alle oefeningen zijn voor iedereen geschikt. Je BTN therapeut zal je daarom goed begeleiden bij het kiezen van de oefeningen, en het herstelproces dat daarna op gang komt.

Het is onvermijdelijk dat je tijdens dit proces vragen krijgt. Je therapeut kan die beantwoorden. Zo kan je reinigingsreacties meemaken die niet alleen vervelend kunnen zijn, maar die de progressie ook een tijdje stil kunnen leggen.

Progressie kan snel gaan (sommige mensen voelen zich na twee weken “herboren”), maar meestal is het een langzaam proces. Enig doorzettingsvermogen is daarom essentieel om tot een goed resultaat te komen.

Asthma Cure?

In 1990 is een Russische Buteyko Therapeut (Alexander Stalmatski) naar Australië verhuisd. In Australië heeft één op de tien volwassenen (en één op de vijf kinderen) astma. Om snel bekendheid te krijgen is Stalmatski zich daarom vooral op astma gaan richtten.

Het gevolg was wel dat de Buteyko Methode in het westen vooral bekend geworden is als een “Asthma Cure”, als een methode die astma geneest. Het medisch onderzoek dat in het westen gedaan is, richt zich ook bijna uitsluitend op de Buteyko Methode bij astma.

Nu zijn de resultaten van dat onderzoek prima. Men stelt steeds opnieuw vast dat astmasymptomen en het gebruik van astmamedicijnen drastisch afnemen. En dat de ademhaling rustiger wordt.

Meer dan alleen astma

Maar onze cursisten zien bij veel meer ziektes dan alleen astma prima resultaten.

Kijk bij Ziektes voor de aandoeningen waarbij we goede resultaten zien.